Có?... reaktywuj? jeden ze swoich ulubionych tematów z poprzedniego Forum. Lubi? zapali? fajk? pij?c pewne rodzaje piwa. Ale zaznaczam, ?e nie do ka?dego piwa fajka mi pasuje. I nie ka?dy tyto?.
Zaczn? ogólnie - w zasadzie nie mam ulubionych zestawie? tytoniowych do pilsów (czyli popularnego "jasnego pe?nego") Nie ?ebym przy pilsie fajki nie zapali? - przeciwnie bywa?o. Ale te? ?adne zestawienie nie zapad?o w pami??.
A jakie zestawienia w pami?? zapad?y

Z naszymi rodzimymi porterami ba?tyckimi. Fajka + ceramiczny kufel "?ódzkiego Portera" to zim? podstawa...

Z wszelkimi innymi "nieba?tyckimi" porterami czyli zarówno tymi "wyspiarskimi" jak i np niemieckimi.

Z angielskimi "Bitterami"

Z angielskimi "Ale"

Z ko?lakami. Pycha. Szczególnie pod nieod?a?owanej pami?ci "Ko?laka Krotoszy?skiego" Ale i niemieckie ko?laczki godnie harmonizuj? z fajk?. Zim? te bardzo mocne (Doppel Bock) latem raczej te s?absze.

Z czeskimi ciemnymi piwami.

Z piwami pszenicznymi. Ale tylko z niektórymi. Na pewno wszystkie ciemne pszeniczne ?wietnie pasuj? do fajki. Z jasnymi bywa (moim zdaniem) ró?nie.

Z piwem grzanym, zaprawianym zio?ami osobi?cie przeze mnie.
Pewnie przypomnia?bym sobie jeszcze co? wi?cej, ale te? nie chce mi si? teraz bardzo rozpisywa?... Zobaczymy czy temat si? rozwinie. Bo pykanie przy kuflu rozwija si?. Sam si? do tego co nieco przyczyni?em w?ród "?odziaków"...