Nie chodzi mi tu o filmy w których fajka tylko wyst?puje. Nie chodzi mi równie? o filmy, które mo?na ogl?da? pykaj?c fajk? (chyba ka?dy mo?na...)
Chodzi mi o filmy w których fajka jest cz??ci? klimatu, nastroju. O filmy w których fajka gra jak?? istotn? rol?, cho? niekoniecznie pierwszoplanow?...
Pomys? tego tematu wpad? mi podczas ogl?dania wraz z m?odsz? z mych córek dwóch klasycznych i starych kreskówek Disneya.
Pierwsza z nich to "101 Dalmaty?czyków". Moim zdaniem dla fajczarza s? w niej fragmenty obowi?zkowe.

Kolejna kreskówka to Pinokio i stary stolarz pykaj?cy w ?ó?ku fajk?...
No i wreszcie ostatni film. Ju? nie kreskówka, ale klasyka kina familijnego, ogl?dany wraz ze starsz? z mych córek film "Lassie wró?". Jest w nim co najmniej kilka epizodów fajkowych podkre?laj?cych tak angielsko?? klimatu jak i familijno?? kina. Opowiada? nie b?d? - zobaczcie sami. A jak przy okazji zadziwicie obs?ug? wypo?yczalni filmów prosz?c o takie tytu?y

Oczywi?cie fajka wyst?puje i wspó?tworzy klimat wielu sporo ambitniejszych produkcji. Czemu na pocz?tku wspomnia?em o tych trzech filmach? Mo?e dlatego, ?e obecnie nie mog?yby zosta? nakr?cone. Tzw "polityczna poprawno??" zabrania dzi? pokazywania dzieciom takich demoralizuj?cych rzeczy jak fajka. Bijatyki, tortury itp - to ju? ca?kiem co innego...
Mo?e macie (na pewno macie!) jakie? inne pomys?y na fajkowo - klimatyczne filmy. Filmy, które znacie, b?d? macie mo?e zamiar dopiero je nakr?ci?...