Nalewki i inne specyjały

Jak na razie pierwsze forum wolnej wymiany myśli przy pykaniu fajki. Wszystko o wszystkim

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
maciej_faja
Moderator
Moderator
Posty: 1941
Rejestracja: 08 października 2007, 20:27 - pn
Lokalizacja: Sobótka k/Ostrowa Wlkp

Nalewki i inne specyjały

Post autor: maciej_faja » 21 marca 2011, 14:34 - pn

hmmm, malinówka? Na owocach czy na soku? Próbowałem kiedyś zrobić na owocach i nie byłem do końca usatysfakcjonowany - jakaś cierpka była.
Masz starą lub uszkodzoną fajkę - kup poradnik "NOWA-STARA FAJKA".

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Stara fajka

Post autor: draco59 » 21 marca 2011, 14:47 - pn

maciej_faja pisze:hmmm, malinówka? Na owocach czy na soku? Próbowałem kiedyś zrobić na owocach i nie byłem do końca usatysfakcjonowany - jakaś cierpka była.
Moja też jest odrobinę cierpka...to jej uroda.Ale smak i zapach cudowny. Robię ją już corocznie od 10 lat według starego , litewskiego przepisu. Oczywiście na owocach i na 60% spirycie.95% ścina białko , zabija ekstrakcję...i to jest szajs , a nie nalewka. No i przynajmniej rok poleżeć powinna...wczoraj piłem 4 -latkę...starsze jużwypiłem :D
KKF Poznań-----------------
oktogenek
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 187
Rejestracja: 15 września 2010, 17:53 - śr
Lokalizacja: Kalisz

Re: Stara fajka

Post autor: oktogenek » 21 marca 2011, 17:35 - pn

maciej_faja pisze:hmmm, malinówka? Na owocach czy na soku? Próbowałem kiedyś zrobić na owocach i nie byłem do końca usatysfakcjonowany - jakaś cierpka była.
Maciej następnym razem dodaj do malin najpierw cukru lub miodu i po 24h zalej spirytusem, bardzo ważne też jest by nie trzymać owoców w nalewce za długo, ok. tygodnia starczy :D dobra Panowie bo sie robi :offtopic:
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Stara fajka

Post autor: draco59 » 21 marca 2011, 18:00 - pn

:offtopic: Mój przepis jest trochę inny :offtopic:
KKF Poznań-----------------
Awatar użytkownika
Beckett
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 848
Rejestracja: 07 marca 2008, 16:14 - pt
Lokalizacja: Poznań

Re: Stara fajka

Post autor: Beckett » 21 marca 2011, 20:42 - pn

Panowie ale apetytu narobiliście :lol: Krzysiek może zabierzesz piersiówkę jutro do klubu ;-)
Pozdrawiam Beckett !!!!


"Im starsza fajka tym słodszy dym"
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Stara fajka

Post autor: draco59 » 21 marca 2011, 21:41 - pn

Na tylu chłopa piersiówka??? To już bym musiał jakie wiaderko... :lol:
KKF Poznań-----------------
Awatar użytkownika
maciej_faja
Moderator
Moderator
Posty: 1941
Rejestracja: 08 października 2007, 20:27 - pn
Lokalizacja: Sobótka k/Ostrowa Wlkp

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: maciej_faja » 22 marca 2011, 09:02 - wt

:lol: :lol: :lol:
Wydzielili nas za tę malinówkę
:lol: :lol: :lol:
W takim razie, może jakieś przepisy na nalewkowe dobroci wszelkie się tu pojawią :?:

Przyznaję się (do ewentualnego pobicia ;)), że to moja sprawka - Irek

Może nawet zacznę:

Pomarańczówka

1. Rozpuścić 20-40 dag cukru w 1/2 litra przegotowanej wody. Po wystudzeniu zmieszać z 1/2 litra spirytusu. Całość wlać do słoja z dużym otworem (najlepiej słój o poj.3-4litra.
2. Dorodną nieuszkodzoną pomarańczę dobrze wymyć, sparzyć. Obwiązać mocną nicią (cienki sznurek, wełna, itp) a najlepiej umieścić w takiej siatce rzeźnickiej (jak do szynki). Zawiesić około 2cm nad płynem, dobrze zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni.
3. Po 6 tygodniach z pomarańczy powinien zostać wysuszony ogryzek (nie zawsze - ale nie ma się czym przejmować) a pomarańczówka powinna mieć piękny kolor i aromat oraz naprawdę przyjemny smak.


Spokojna starość - trunek robił furorę na spotkaniach fajczarskich

1. Laskę cynamonu i 15 goździków włożyć do słoja i zalać 1/2 litra spirytusu. Szczelnie zamknięty słój odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, codziennie potrząsnąć słojem (zakręcić słojem aby w środku płyn się przemieszał).
2. Odcedzić nalew (przelać przez geste sito do innego słoja). Z trzech szklanek (600-650ml) wody źródlanej i 60 dag cukru przygotować syrop, wystudzić i zimny powoli wlewać do nalewu. Wymieszać i odstawić na następny tydzień.
3. Gotową nalewkę przefiltrować do butelek. Nadaj się do spożycia od razu, ale jak każda nalewka im starsza tym lepsza.

Życzę smacznego.
Masz starą lub uszkodzoną fajkę - kup poradnik "NOWA-STARA FAJKA".

Pozdrowienia z południowej Wielkopolski
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: draco59 » 22 marca 2011, 09:20 - wt

Fajne te trunki , Maćku...a moja malinówka jest tak prosta , jak ja sam...
Oto przepis:
5 kg malin, 1,5 kg cukru .Wsypać do butli ,wstrząsnąć - tydzień trzymać , codziennie wstrząsając. Po tygodniu połowę powstałego syropu odlać np do butelki i używać np .do herbatki...mniam. Pozostałą połowę syropu , wraz z owocami zalać 4,5 - 5l spirytu 60%.
Trzymać w ciemnościach zakorkowane ok 15-20 dni.Co 2 dni lekko wstrząsnąć.
Po tym okresie zlać nalewkę , przefiltrować i odstawić na min 6 miesięcy - 1 rok.
A potem się upić i śpiewać :D

Turecki Ananas
Dużego ,świeżego ananasa w cząstki podzielić - i do butli razem z ok. 0,5 kg cukru. Wrzucić do tego jedną gwiazdkę tureckiego anyżu i dać temu popracować 5 dni.
Następnie zalać to wszystko 60% spirytusem w ilości 2l...i tydzień poczekać , lekko wstrząsając codziennie.
Po tygodniu nalew zlać i przefiltrować , pozostałe ananasy dać Dziewczynom - nalewki już nie będą pić - na pewno :lol:
Kolegów zaprosić , w kielichy nalać , faję zapalić...i pić na zdrowie.Głowa nie zaboli.
Bo to tylko ananas , alkohol , cukier , anyż - i kupa radości...

Pozdrawiam
Krzysztof
KKF Poznań-----------------
Awatar użytkownika
Rheged
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 541
Rejestracja: 03 października 2008, 12:18 - pt
Lokalizacja: Olsztyn/Ostrołęka
Kontakt:

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: Rheged » 22 marca 2011, 11:16 - wt

Ten wątek automatycznie awansował w moim rankingu forumowych wątek na miejsce pierwsze :D
Pipe of the rising sun
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Awatar użytkownika
JSG
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 2479
Rejestracja: 19 stycznia 2008, 20:28 - sob
Lokalizacja: Blanki-Warszawa-Wołomin
Kontakt:

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: JSG » 22 marca 2011, 12:17 - wt

Druga zdeczdowanie ladniejsz polowka mojego ojca, w ramach dzialan lokalnych, jako rodowita w koncu warmianka, z Jasla, :wink: dziala w kole gospodyn wiejskich, ktore powstalo w celu ratowania szkoly podstawowej przed zamknieciem. Jej specjalnoscia w tym kole sa leki nie z apteki- zarowno dla dzieci jak i a moze przede wszystkim dla doroslych.
Mietowa, sosnowa, z kwiatu czarnego bzu, z malin, z poziomek, ziol, truskawek, wisni, sliwek, mniszka i tym podobne i tak dalej, jedne na spirytusie, inne na bimberku zza jeziora, jeszcze inne na wodce, zaleznie od techniki wykonania.

Moja ulubiona to czarny bez na bimbrze- gotuje sie syrop z kwiatow czarnego bzu, duzo cukru, malo wody, a najwiecej kwiatow, wzchodzi miodopodobny ulepek ktorz po odstaniu i ostygnieciu zalewa sie alkoholem i odstawia na kilka miesiecy. wzchodzi umiarkowanie slodka nalewka o wzraznzm kwiatowym smaku i aromacie, o mocy okolo 35-45%
Ostatnio zmieniony 22 marca 2011, 12:48 - wt przez JSG, łącznie zmieniany 1 raz.
moim cholernie subiektywnym zdaniem
----------------------------------
Amatorska Pracownia Wytwarzania i Reperacji Fajek
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: draco59 » 22 marca 2011, 12:47 - wt

JSG pisze: mocz okolo 36_45%
TO CI DOPIERO MOCZ... :lol:
ale poważnie mówiąc , to te wszystkie specjały z różnych Kół Gospodyń Wszelakich są znakomite i rozjaśniają mroki bylejakości dzisiejszego żarcia i picia - zazdroszczę Ci tej czarnobzówki na bimberku , Janku...
KKF Poznań-----------------
Awatar użytkownika
JSG
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 2479
Rejestracja: 19 stycznia 2008, 20:28 - sob
Lokalizacja: Blanki-Warszawa-Wołomin
Kontakt:

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: JSG » 22 marca 2011, 12:52 - wt

draco59 pisze:
JSG pisze: mocz okolo 36_45%
TO CI DOPIERO MOCZ... :lol:
ale poważnie mówiąc , to te wszystkie specjały z różnych Kół Gospodyń Wszelakich są znakomite i rozjaśniają mroki bylejakości dzisiejszego żarcia i picia - zazdroszczę Ci tej czarnobzówki na bimberku , Janku...
nie przywyklem do windowsa i jak mi sie klawiatura na maszynistki zmienila to nie moglem znalezc gdzie to zmienic, juz porawilem.
Do takich specjalow dodajmy wedzone sliwki, kompoty wszelkiej masci, miodki, a nade wszystko dzierzawna swinia dwa razy do roku z calym dobrodziejstwem tego co sie da zniej upeklowac czy uwedzic... mlodopolska chlopomania pelna geba...

"Wsi spokojna, wsi wesoła,
Który głos twej chwale zdoła?
Kto twe wczasy, kto pożytki
może wspomnieć za raz wszytki?

ps- a najlepsze w tym wszystkim jest to ze kiedy zabraknie juz lekarstwa dla doroslych, zawsze mozna 1:1 lekarstwo dzieciece zalac spirytusem czy w/w bimberkiem i po kilku miesiacach staje sie lekarstwem dla doroslych- dzieci zapcha sie ciastem marchwkowym i wieczorek uratowany.

ObrazekClick for large view - Uploaded with Skitch
moim cholernie subiektywnym zdaniem
----------------------------------
Amatorska Pracownia Wytwarzania i Reperacji Fajek
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: draco59 » 22 marca 2011, 13:26 - wt

Oj , narobiłeś mi apetytu , Janku...będę musiał prędko odwiedzić moją kuzynkę ze wsi pod Gnieznem - ona robi takie cuda...
KKF Poznań-----------------
Awatar użytkownika
blij
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 531
Rejestracja: 27 września 2009, 17:19 - ndz
Lokalizacja: Swarzędz, Poznań

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: blij » 22 marca 2011, 20:43 - wt

draco59 pisze:Oj , narobiłeś mi apetytu , Janku...będę musiał prędko odwiedzić moją kuzynkę ze wsi pod Gnieznem - ona robi takie cuda...
Ja z nalewek robię śliwkówkę i likier truskawkowy dla żonki. Bardziej lubię robić winka: śliwkowe, wiśniowe, aroniowe (moje ulubione) :P ... Następnym razem wezmę do klubu fajkowego. Tylko kto będzie wracał autem? :?
"...dymu dla nikogo, zapachu dla wszystkich, smaku dla mnie."
Awatar użytkownika
draco59
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 609
Rejestracja: 26 stycznia 2010, 17:50 - wt
Lokalizacja: Poznań

Re: Nalewki i inne specyjały

Post autor: draco59 » 22 marca 2011, 20:48 - wt

blij pisze:
draco59 pisze:Oj , narobiłeś mi apetytu , Janku...będę musiał prędko odwiedzić moją kuzynkę ze wsi pod Gnieznem - ona robi takie cuda...
Ja z nalewek robię śliwkówkę i likier truskawkowy dla żonki. Bardziej lubię robić winka: śliwkowe, wiśniowe, aroniowe (moje ulubione) :P ... Następnym razem wezmę do klubu fajkowego. Tylko kto będzie wracał autem? :?
To przyjadę taryfą :lol:
KKF Poznań-----------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulturalne przy fajce gadanie”