Wspólne zamówienie w Synjeco.
Moderator: Moderatorzy
Re: Wspólne zamówienie w Synjeco.
Z tego co mi sie wydaje to sie wtedy komisyjnie niszczy.
A co do cła to sie nie nalezy go obawiać jest do ok 10%, nawet vat to jest nic w porownaniu z akcyzą.
A co do cła to sie nie nalezy go obawiać jest do ok 10%, nawet vat to jest nic w porownaniu z akcyzą.
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Nic nie niszczą. Nie odbierasz - odsyłają. Oczywiście mówisz, że nie zamawiałeś.
A serwisy czy sklepy, gdzie kupiłeś, jeśli są fair, zwrócą ci kasę pomniejszoną o koszt przesyłki.
A serwisy czy sklepy, gdzie kupiłeś, jeśli są fair, zwrócą ci kasę pomniejszoną o koszt przesyłki.
follow the white rabbit...
gg# 1668157
http://www.zembrowskipipes.com" onclick="window.open(this.href);return false;
gg# 1668157
Z Kronikarskiego obowiązku
Dzisiaj dzwoniłem do urzędu celnego. Dla osoby fizycznej import wyrobów tytoniowych nieobjęty opłatami musi się zmieścić w 250g (I tylko tyle wg. prawa osoba fizyczna może importować.). A jak wiemy z praktyki, jeśli będzie coś więcej to już loteria.
Wszystko powyżej tej wagi to już firmy.
Dzisiaj dzwoniłem do urzędu celnego. Dla osoby fizycznej import wyrobów tytoniowych nieobjęty opłatami musi się zmieścić w 250g (I tylko tyle wg. prawa osoba fizyczna może importować.). A jak wiemy z praktyki, jeśli będzie coś więcej to już loteria.
Wszystko powyżej tej wagi to już firmy.
Proszę pana, ja się nigdy nie spóźniam! Nawet jeżeli przychodzę trochę później, to mam widać ku temu poważne powody.
Śmiechowe
gg:9087227
Śmiechowe
gg:9087227
- jurandb
- Początkujący
Stary wątek odgruzuję....
Czy ktoś ostatnio nabywał coś w Synjeco? Mam ochotę na 2 tytonie od nich, ale nie wiem ile mogę max. zamówić by nie płacić ceł, akcyz etc.
Słyszałem coś o limicie 250 g....
Czy ktoś ostatnio nabywał coś w Synjeco? Mam ochotę na 2 tytonie od nich, ale nie wiem ile mogę max. zamówić by nie płacić ceł, akcyz etc.
Słyszałem coś o limicie 250 g....
Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει - Wszystko płynie, nic nie stoi w miejscu
Heraklit
Heraklit
Dobrze słyszałeś: choćby w poście powyżejjurandb pisze: Słyszałem coś o limicie 250 g....

patrykk pisze:Dzisiaj dzwoniłem do urzędu celnego. Dla osoby fizycznej import wyrobów tytoniowych nieobjęty opłatami musi się zmieścić w 250g (I tylko tyle wg. prawa osoba fizyczna może importować.)
Dzisiaj odbyłem rozmowę z człowiekiem z UC i dowiedziałem się, że mojej paczki nie dostanę bo jak to ujął "przekracza normę". Zamówiłem w synjeco niewiele bo tylko 200g, ale jak widać i z tak niewielką ilością może być problem

Według tego co powiedział mi owy gość z UC można nabyć do 50g tytoniu aby nie mieć problemów.
- jar
- Moderator
- Kontakt:
- a gdyby tak zacząć przywoływać obowiązujące w tej mierze regulacje/akty prawne podając ich pełne dane ? Może należałoby skonsultować się z prawnikiem, lub wystosować zapytanie na piśmie listem poleconym do odpowiedniego urzędu i podawać ich odpowiedź taką na piśmie, z liczbą dziennika, z przywołaną podstawą prawną, paragrafami, etc ?
Jak zawsze
Jacek A. R.
Jak zawsze
Jacek A. R.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
dokladnie jak napisal jar. pismo wyslane poleconym to juz pismo do ktorego trzeba sie ustosunkowac. a piszac w odpowiedzi nie mozna tam wpisac "co mi sie wydaje" tylko koniecznie trzeba sie podeprzec przepisami...
pozdrawiam.
pozdrawiam.
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
TO jak teraz płacić, aby wyszło najtaniej, we frankach czy złotówkach, kartą kred. czy przelewem?
A ja pozdrawiam serdecznie
jarrro
jarrro
Odnośnie tego pisma. Proponuję aby wysłać je na papierze i podpisać się jako nasze forum fajczarzy. Wtedy myślę, że otrzymalibyśmy sensowną odpowiedź. Pozdrawiam
Oj, no ja nie wiem czy to jest taki dobry pomysł. Wydaje mi się, że lepiej nie zwracać na siebie uwagi w ten sposób.podpisać się jako nasze forum fajczarzy.
W.Pastuch pipes
https://www.flickr.com/photos/wpastuch/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.flickr.com/photos/wpastuch/" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja się teraz załamałem... Cena w synjeco skoczyła do 10 franków, co za chamstwo...Dlaczego??????
A ja pozdrawiam serdecznie
jarrro
jarrro
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Przepraszam, ale wyjaśnij dokładnie co chamskiego jest w tym że po wielu latach cena uległa niewielkiej korekcie.jarrro pisze:A ja się teraz załamałem... Cena w synjeco skoczyła do 10 franków, co za chamstwo...Dlaczego??????
Jakie cechy z pasujące do definicji słownikowej:
charakteryzują p. Daniela?znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męski
(1.1) pogard. osoba, która zachowuje się bezczelnie, ordynarnie, nie przestrzega podstawowych norm
(1.2) przest. pogard. człowiek niskiego stanu, chłop, parobek
Na forum pojawiła się już informacja o wzroście akcyzy w Szwajcarii. Miało to miejsce kilka miesięcy temu, widać państwo Schneider wyprzedali tytoń który był zapakowany przed tą podwyżką i dostosowują się do obowiązujących przepisów.
moim cholernie subiektywnym zdaniem
----------------------------------
Amatorska Pracownia Wytwarzania i Reperacji Fajek
----------------------------------
Amatorska Pracownia Wytwarzania i Reperacji Fajek
- jar
- Moderator
- Kontakt:
na stronach Synjeco czytamy:jarrro pisze:A ja się teraz załamałem... Cena w synjeco skoczyła do 10 franków, co za chamstwo...Dlaczego??????
Jak zawszeTobacco Taxes:
From January 1, 2010 the tobacco taxes in Switzerland are not any more depending only from the net weight of the tobacco, but in addition as well as from the retail price.
Unfortunately this generates price enhancements.
The price increase affects only the tobaccos we bought after January 1: tobaccos we do have in stock will be sold at the "old" prices, but to avoid mistakes on our web-site all prices are updated!
Shipping Costs:
From April 1, 2010 the Swiss Post changes prices for international shipments. Not only increases, also reductions... We updated the related information, please check it if you are unsure how much your order will cost, always remembering that the shipping costs are based on the GROSS weight.
Jacek A. R.
DODANE: Panie Janie, pisaliśmy równocześnie. Dzieki za interwencję, ja sam wyszedlem z założenia że suchy cytat może uświadomi co trzeba komu trzeba.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Proponuję ważyć słowa. Lub na spokojnie przeczytać post przed wysłaniem posta. Nikt nie zmusza do kupowania w Synjeco. Można kupić przecież na spokojnie w innych serwisach po innych cenach; można kupić w Polsce - też w innych cenach.jarrro pisze:A ja się teraz załamałem... Cena w synjeco skoczyła do 10 franków, co za chamstwo...Dlaczego??????
follow the white rabbit...
gg# 1668157
gg# 1668157