Zastanawialiśmy się wczoraj w fajczarskim gronie skąd się wzięła nazwa pewnego tytoniu i przyszło nam do głowy, że pan Albert lub jakiś jego "blender" próbował 965 razy aż trafił w dziesiątkę .
wystarczy zobaczyc w okienku helpa na numer "builda"
podejrzewam ze jest wiekszy niz 2000, co świadczy ze nie jest to progam do gry w kolko i krzyzyk, tylko cos wiekszego.
wg mnie to ocena tytoniu w skali 1-1000
przy czym jest jeden któremu dałbym 999 - Davidoff oriental mixture
Zapal Dunhill Durbar lub McConnell Oriental Mixture i stwierdzisz ze jest tylko taki sobie
Ja wiem czy taki sobie??? Dobry tytoń, a już na pewno nie do porównania (na gruncie smaku wynikającego ze składu) z wymienionymi przez Ciebie. Przecież mieszanka Davidoffa to Va + Bu + minimalna ilość La. Zresztą mieszanka ponoć już nie produkowana. Reszta wymienionych przez Ciebie tytoni zawiera jednak więcej Latakii, no i Orientale. Oczywiście są to tytonie bardzo smaczne (oba paliłem - McConnell'a więcej, Durbara kilka fajek), ale dla mnie z Davidoffem trudno porównywalne. Mnie Oriental od Davidoffa smakował, to chyba jedyny Burley, który mnie a priori nie odrzucił. Faktem jednak jest, że jakby go tak stale palić - ciut męczący. Ot - taki oriental bez Orientali...
Ja nie twierdze ze jest zly,ale porównując go do innych orientali (a nazwa sugeruje ze mozna go porównywac z innymi orientalami ) to rewelacją nie jest i w skali 1-1000 bylby predzej gdzies na 501 niz 999.
kashiash pisze:Ja nie twierdze ze jest zly,ale porównując go do innych orientali (a nazwa sugeruje ze mozna go porównywac z innymi orientalami ) to rewelacją nie jest i w skali 1-1000 bylby predzej gdzies na 501 niz 999.
Całkowicie się zgadzam, też tych "999" bym mu nie dał. Zrobiłem tylko takie zauważenie, że to taki "oriental bezorientalowy"
alez ja czuję cały czas ten bezorientalowy orient po prostu wyjatkowo mi zasmakował.McConela i Durbara nie znam ale nie omieszkam spróbowac jak trafi sie okazja zakupu.Nb. zgadzam się całkowicie - chyba jedyny Burley który mi bardzo smakuje.Zdarza mi się inne palić ale nie ta klasa,ot,tytonie jak tytonie,byłyby lepsze jakby Burleya wybrać...
obecnie pykam:Malthouse,Rattray's Old Gowrie,Torben Dansk No.6 English Light