Tytoń amforowy

Wszelkie dyskusje dotyczące tytoni umieszczamy TUTAJ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy tytoniowi

kokodzambo
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2014, 22:45 - sob

Tytoń amforowy

Post autor: kokodzambo » 05 maja 2014, 15:12 - pn

Co nadaje Amphorze ten specyficzny aromat? Czy to tylko jakiś konkretny gatunek tytoniu, czy jest czymś aromatyzowany (olejkiem kamforowym)? Dekadę temu było kilka rodzajów tytoniu Amphora, teraz widzę tylko "full aroma". Czy jakieś inne firmy robią tytoń o tym wyjątkowym, specyficznym aromacie (godne polecenia)? Pozdrawiam.
skip
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwietnia 2014, 07:46 - śr

Re: Tytoń amforowy

Post autor: skip » 05 maja 2014, 16:14 - pn

Spróbuj sobie Belle Epoque od Larsena, albo Simply Unique tegoż samego producenta. Polecić tez mogę Davidoffa Red Mixture. Całkiem przyzwoity moim zdaniem jest też Captain Black biały.
- -
SKIP
raz się stoi, raz się leży
Awatar użytkownika
MAYA
Pykacz
Pykacz
Posty: 58
Rejestracja: 07 listopada 2013, 12:56 - czw

Re: Tytoń amforowy

Post autor: MAYA » 06 maja 2014, 21:15 - wt

E fajczarze też gonią za tym królikiem :D
http://www.e-papierosy-forum.pl/amphora ... it=amphora
"Trzeba sobie jakoś radzić" powiedział górol i zawiązał buta dżdżownicą
kokodzambo
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2014, 22:45 - sob

Re: Tytoń amforowy

Post autor: kokodzambo » 27 maja 2014, 23:22 - wt

Ktoś próbował robić własne mieszanki aromatyczne przy pomocy olejków eterycznych (oczywiście jakościowych, nie takich z marketów do kominków zapachowych, często sztucznych)?

Może ktoś z kamforowym próbował? Pomarańczą, mandarynką, lawendą, miętą, eukaliptusem, goździkami, cynamonem?

Kamfora mnie najbardziej interesuje.

Pozdrawiam.
kokodzambo
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2014, 22:45 - sob

Re: Tytoń amforowy

Post autor: kokodzambo » 01 czerwca 2014, 00:25 - ndz

Błagam, wytłumaczcie mi - o co chodzi z tytoniem amforowym/kamforowym? Jak paliłem kiedyś amforę, to to był mocny, żywiczny (terpentynowy) aromat... A tu mi kolega skip poleca jakieś owocowo-rumowe, owocowo-orientalne i waniliowe mieszanki. Kolego skip wyjaśnij mi proszę, jak to ma się do kamfory?
Ktoś w ogóle produkuje taki tytoń? Ratujcie, bo nigdzie tego nie ma...
skip
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwietnia 2014, 07:46 - śr

Re: Tytoń amforowy

Post autor: skip » 01 czerwca 2014, 17:30 - ndz

Kokodzambo, poleciłem Ci przyzwoite, moim zdaniem, aromaty. Nie Amphory, bo niczego takiego nie ma z tego co wiem.
- -
SKIP
raz się stoi, raz się leży
Awatar użytkownika
jar
Moderator
Moderator
Posty: 1642
Rejestracja: 25 listopada 2007, 14:46 - ndz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Tytoń amforowy

Post autor: jar » 01 czerwca 2014, 18:25 - ndz

kokodzambo pisze:Co nadaje Amphorze ten specyficzny aromat? Czy to tylko jakiś konkretny gatunek tytoniu, czy jest czymś aromatyzowany (olejkiem kamforowym)? Dekadę temu było kilka rodzajów tytoniu Amphora, teraz widzę tylko "full aroma". Czy jakieś inne firmy robią tytoń o tym wyjątkowym, specyficznym aromacie (godne polecenia)? Pozdrawiam.
W rozważaniach na temat Amphory bardzo jest pomocne zapoznanie się z podstawową typologią tytoni/blendów fajkowych (PIpedia, czy nasz Fajkanet).

Amphora jest dosyć typowym blendem w kategorii blendów kawendiszowanych w tradycji holenderskiej. I to procesowi kawendiszowania czyli specyficznej, kilkukrotnej fermentacji/curingu a nie dodatkom aromatyzującym zawdzięcza swój charakter.

Innymi tytoniami fajkowym tworzonymi w tradycji holenderskiej są/były" Troost czy Clan, aczkolwiek, o ile pamiętam, są one bardzo drobno cięte.

Jak zawsze

Jacek A. R.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
kokodzambo
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2014, 22:45 - sob

Re: Tytoń amforowy

Post autor: kokodzambo » 01 czerwca 2014, 19:44 - ndz

jar pisze: I to procesowi kawendiszowania czyli specyficznej, kilkukrotnej fermentacji/curingu a nie dodatkom aromatyzującym zawdzięcza swój charakter.
Stawiam piwo jar, przy jakiejkolwiek okazji. Dziękuję, o to chodziło.
Własnie z powodu braku odpowiedzi dla zapytania "tytoń amforowy/kamforowy" w wyszukiwarce forumowej i googl'ach zacząłem podejrzewać, że ten aromat nie jest wynikiem aromatyzowania kamforą, choć tak bardzo podobny, a jedynie gatunkiem tytoniu odpowiednio spreparowanym. Jeszcze raz - dziękuję.
Awatar użytkownika
jar
Moderator
Moderator
Posty: 1642
Rejestracja: 25 listopada 2007, 14:46 - ndz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Tytoń amforowy

Post autor: jar » 01 czerwca 2014, 20:11 - ndz

Miło się przydać :)
Proszę mi wierzyć, z kamforą ani ten ani inne znane mi blendy tytoni fajkowych nie mają nic wspólnego.

Oto kilka linków do podstawowych informacji na temat kawendiszowania i Amfory:

http://www.tobaccoreviews.com/blend/106 ... full-aroma" onclick="window.open(this.href);return false;
tamże:
…AMPHORA, like SAIL, is an older, Dutch Aromatic Cavendish-processed blend. Virginia, Burley, and several condimental tobaccos are blended, pressed together, and steamed. These "married" tastes are then given a natural flavouring, in the same way that tea might be flavoured with oil of bergamot or mint, or coffee with hickory. Or Latakia is flavoured by fumigation, or burley by flue-curing, or Virginia by stoving. These are classic processes that, since the Golden Age of perfumed snuff in XVIII century France, have been carefully followed by age-old practitioners.
The Dutch have traditionally been masters of the subtle flavouring of tobacco. They do not assume that Cavendish leaf is merely a pretext for holding an added flavour. The basic blend is all-important. It is often suprisingly intense, too, defying the chiché that all aromatic blending is lightweight frou-frou. In the best Dutch aromatic blends, too, the flavouring is undefinable, chimerical. If you can tell, "this is cherry", then it is not a good aromatic. Good aromatics are few and far between…
O kawendiszowaniu:http://pipedia.org/wiki/Pipe_Tobaccos#Cavendish
tamże:
…Cavendish is more a process of curing and a method of cutting tobacco than a type of it. The processing and the cut are used to bring out the natural sweet taste in the tobacco. Cavendish can be produced out of any tobacco type but is usually one of, or a blend of Kentucky, Virginia, and Burley and is most commonly used for pipe tobacco and cigars.
The process begins by pressing the tobacco leaves into a cake about an inch thick. Heat from fire or steam is applied, and the tobacco is allowed to ferment. This is said to result in a sweet and mild tobacco. Finally the cake is sliced. These slices must be broken apart, as by rubbing in a circular motion between one's palms, before the tobacco can be evenly packed into a pipe. Flavoring* is often added before the leaves are pressed. English Cavendish uses a dark flue or fire cured Virginia, which is steamed and then stored under pressure to permit it to cure and ferment for several days or weeks.
There are several colors, including the well-known Black Cavendish, numerous blends, and a wide range of flavors. Modern blends include flavors and ingredients such as cherry, chocolate, coconut, rum, strawberry, vanilla, walnut, and bourbon.
Cavendish tobacco originated in the late 16th century, when Sir Thomas Cavendish commanded a ship in Sir Richard Grenville's expedition to Virginia in 1585, and discovered that by dipping tobacco leaves in sugar it produced a milder and more mellow smoke…

Na Fajkanet czytamy m.inn:
http://www.fajka.net.pl/poradniki/podst ... typologia/" onclick="window.open(this.href);return false;
tamże:
…Cavendishe
Te tytonie produkowane są z wielu odmian – z Virginii, z Marylandów, z Burleyów. Po raz pierwszy świat o nich usłyszał od Thomasa Cavendisha.
Nazywa się tak Virginie i Burleye powstałe podczas fermentacji liści ze słodkim dodatkiem – syropu klonowego, cukru trzcinowego, ciemnego rumu, miodu.
Określa się tym mianem także mieszanki tytoniowe, w których skład wchodzą pocięte już i zbite w bele Virginie, Burleye z dodatkiem tytoni przyprawowych oraz składnikami słodzącymi i smakowo-aromatycznymi. To tzw. druga fermentacja, a właściwie „dojrzewanie”.
Na dobrą sprawę mieszanka angielska przechowana w puszce przez kilka lat, też staje się Cavendishem. Ale szlachetnym, dobrym Cavendishem…
Bo są i paskudne, i jest ich coraz więcej, gdzie typowy zestaw składników jest następujący: około 54 procent tytoniu, 22 procent wody, 8 procent alkoholu, sztuczne słodziki, czyli gliceryna i sorbitol, oraz cukier i syropy aromatyzujące. Osobiście uważałbym na tanie blendy z Black Cavendishem.
---
To dla zachęty wyszukania dokładniejszych informacji.

Jak zawsze

Jacek A. R.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Super Grover
Pykacz
Pykacz
Posty: 61
Rejestracja: 24 stycznia 2014, 14:41 - pt

Re: Tytoń amforowy

Post autor: Super Grover » 08 czerwca 2014, 21:00 - ndz

Według ,,Starych Wyjadaczy" Amfora i Clan są tylko cieniem samych siebie sprzed lat. Na szczęście można je jeszcze u nas kupić!:-) Natomiast o Troost'cie słyszę pierwszy raz...Panie Jacku, czy jest jeszcze produkowany, a może do kupienia w Polsce?
Awatar użytkownika
jar
Moderator
Moderator
Posty: 1642
Rejestracja: 25 listopada 2007, 14:46 - ndz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Tytoń amforowy

Post autor: jar » 08 czerwca 2014, 21:04 - ndz

- dzieki za zapytanie, niestety nie mam zielonego pojęcia na temat blendow w tradycji holenderskich - nie leżały one w kręgu moich zainteresowań już te +40 czy 50 lat temu, i tam mi zostało...ale popytamy na świecie, zobaczę, może będą jakieś wskazówki.

Jak zawsze

Jacek A. R.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
jar
Moderator
Moderator
Posty: 1642
Rejestracja: 25 listopada 2007, 14:46 - ndz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Tytoń amforowy

Post autor: jar » 08 czerwca 2014, 21:14 - ndz

Sądząc z informacji w tych oto linkach:
http://www.tobaccoreviews.com/blend/130 ... -cavendish" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tobaccoreviews.com/blend/1306/troost-special" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tobaccoreviews.com/blend/1305/troost-slices" onclick="window.open(this.href);return false;

Troost jest wciąż produkowany w kilku edycjach i sądzę, iż "ma się dobrze". Nie wiem gdzie jest osiągalny, widzę go w USA w ofercie Pipes and Cigars
http://www.pipesandcigars.com/brands/1520/troost/" onclick="window.open(this.href);return false;
i to za bardzo małe pieniądze
podobnie tu
http://www.cigarsinternational.com/pipe ... e-tobacco/" onclick="window.open(this.href);return false;
i tu
http://www.cigarsinternational.com/pipe ... e-tobacco/" onclick="window.open(this.href);return false;
(opakowania nieco mniejsze niż te dwu uncjowe)

Jak zawsze

Jacek A. R.
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Super Grover
Pykacz
Pykacz
Posty: 61
Rejestracja: 24 stycznia 2014, 14:41 - pt

Re: Tytoń amforowy

Post autor: Super Grover » 08 czerwca 2014, 21:27 - ndz

Parafrazując Klasyka;-)
Jak zwykle dzięki!
Marcin
Dodo P
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2015, 21:03 - śr

Re: Tytoń amforowy

Post autor: Dodo P » 06 września 2015, 10:39 - ndz

A ja mam pytanie.
Kilka miesięcy temu wróciłem po dłuuugiej przerwie do pykania fajeczki. Dla przypomnienia kupiłem sobie wtedy Amphorę. Nie był to ten tytoń co 15 lat temu. Ale dość zbliżony.
W zeszłym tygodniu z braku laku (tylko 7 Seas i Alsbo w trafice) kupiłem ponownie czerwoną aphorę. To na pewno nie ten tytoń, nie ten zapach.
To była podróbka czy ostatnio skład i producent się zmienił?
Awatar użytkownika
adrianfajka88
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 21 sierpnia 2015, 11:04 - pt
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Tytoń amforowy

Post autor: adrianfajka88 » 07 września 2015, 11:40 - pn

chyba firmówka, to kosztowało coś ok. 32 zł i takie bordowe opakowanie? Zdaje mi się, że to ta sama amfora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spory tytoniowe”