Pomocy ! - Nowe ustniki na bazie starych
Moderator: Moderatorzy
- Heretico
- Fajkowy Dyskutant
Pomocy ! - Nowe ustniki na bazie starych
witam pieknie po długim niebycie.
Koledzy - mam problem - po przeprowadzce moje fajki, a dokładniej ustniki uległy zniszczeniu. z czarnych stały się ...zgniłozielone.
chcę je wymienić na nowe, nie restaurować .
i teraz moje pytanie - czy i do kogo mógłbym się zwrócić z prośbą o wykręcenie nowych ustników po uprzednim przesłaniu starych na wzór ?
pisałem do Panów Worobca i Zembrowskiego , ale niestety od obu cisza.
z pozdrowieniem
h.
Koledzy - mam problem - po przeprowadzce moje fajki, a dokładniej ustniki uległy zniszczeniu. z czarnych stały się ...zgniłozielone.
chcę je wymienić na nowe, nie restaurować .
i teraz moje pytanie - czy i do kogo mógłbym się zwrócić z prośbą o wykręcenie nowych ustników po uprzednim przesłaniu starych na wzór ?
pisałem do Panów Worobca i Zembrowskiego , ale niestety od obu cisza.
z pozdrowieniem
h.
hey man, you know, I'm really ok; the gun in my hand will tell you the same
Re: Pomocy ! - Nowe ustniki na bazie starych
Witam
Obawiam się że będziesz musiał przesłać całe fajki, na podstawie samego ustnika nikt nie zrobi go dokładnie spasowanego do fajki, nie wystarczy szlifowanie i polerowanie starych ustników? co jak co ale lepsza fajka z oryginalnym ustnikiem
Pozdrawiam
Kuba
Obawiam się że będziesz musiał przesłać całe fajki, na podstawie samego ustnika nikt nie zrobi go dokładnie spasowanego do fajki, nie wystarczy szlifowanie i polerowanie starych ustników? co jak co ale lepsza fajka z oryginalnym ustnikiem

Pozdrawiam
Kuba
- Heretico
- Fajkowy Dyskutant
spoko.
problem żaden.
w dalszym ciągu clue do kogo ?
problem żaden.
w dalszym ciągu clue do kogo ?
hey man, you know, I'm really ok; the gun in my hand will tell you the same
- Brachytron
- Fajczarz
- Kontakt:
Do Zbyszka Bednarczyka, dorabiał mi do głowy Dunhilla - robota idealna. Było to parę lat temu i nie pamiętam kosztów ale cena wydawała mi się przyjemna.
Zawsze będę początkujący...
niemal każdy ustnik da się naprawić, zregenerować, odświeżyć...
Nawet pogryziony, połamany, porysowany. Uwierz mi - utlenienie o którym piszesz, nie jest bynajmniej czynnikiem dyskwalifikującym ustnik i uzasadniającym wykonywanie zamiennika
Z reguły ratuje się oryginalne ustniki, jeśli tylko jest nadzieja je uratować... Kwestia spasowania, oryginalności, wartości kolekcjonerskiej itd...
A wyczyszczenie utlenionego ustnika, przy odpowiednich umiejętnościach - nie jest żadnym problemem, a przywraca ustnik do stanu "jak nowy".
Jakie to fajki? Jaki jest stan ustników? Pokaż fotki, albo odezwij się PW jeśli chcesz, to coś poradzimy.
Pozdrawiam, Andrzej
Nawet pogryziony, połamany, porysowany. Uwierz mi - utlenienie o którym piszesz, nie jest bynajmniej czynnikiem dyskwalifikującym ustnik i uzasadniającym wykonywanie zamiennika

A wyczyszczenie utlenionego ustnika, przy odpowiednich umiejętnościach - nie jest żadnym problemem, a przywraca ustnik do stanu "jak nowy".
Jakie to fajki? Jaki jest stan ustników? Pokaż fotki, albo odezwij się PW jeśli chcesz, to coś poradzimy.
Pozdrawiam, Andrzej
Polerowanie często pomaga w przywróceniu odpowiedniego koloru ustników. Jeśli chodzi o dorabianie ustników to polecam mistrza Polińskiego. Jak pisze Andrzej przydały by się jakieś fotki do oceny.
TO JA!!! TEN IDIOTA Z POCIĄGU!!!
- blij
- Fajczarz Weteran
Nie ma tak zniszczonego ustnika, aby go nie było można odnowić: viewtopic.php?f=6&t=4616&hilit=fajkowe+metamorfozy" onclick="window.open(this.href);return false;
"...dymu dla nikogo, zapachu dla wszystkich, smaku dla mnie."
Są takie, ale fakt - nie ma ich wieleblij pisze:Nie ma tak zniszczonego ustnika, aby go nie było można odnowić

A po więcej przykładów - zapraszam

Galeria z kilkoma moimi rekonstrukcjami i naprawami ustników i fajek
- blij
- Fajczarz Weteran
Zgrabnie odnowiona fajeczka. Gratuluję. Jakiej to firmy?milczacy pisze:Są takie, ale fakt - nie ma ich wieleblij pisze:Nie ma tak zniszczonego ustnika, aby go nie było można odnowićNawet uszkodzenia mechaniczne i wygryzienia da się "odratować"
Link do Galerii prowadzi do konta na Facebooku - chyba wkradł się jakiś błąd.
P.S. Ustnik można odnowić nawet jak jego część... już nie istnieje: viewtopic.php?f=6&t=5313&hilit=zagadka" onclick="window.open(this.href);return false;

"...dymu dla nikogo, zapachu dla wszystkich, smaku dla mnie."