Jak smakowac tyton
Moderator: Moderatorzy
Re: Jak smakowac tyton
Miałem podobny problem BBF. Zachęcony opiniami na jego temat zamówiłem puszkę i niecierpliwie czekałem. Kiedy wreszcie otworzyłem puszkę i powąchałem, zapach wydał mi się nijaki, tytoniowy a po wypaleniu jednego flejka wrażenia miałem takie same (tak chyba bardziej doświadczeni fajczarze określają smak i zapach jako ziemisty). Nic z obiecanych rozkoszy.
Szkoda mi było tych paru złotych i dorodnych płatków, więc przełożyłem je do słoja i zapomniałem na cztery miesiące. Po tym czasie postanowiłem dać BBF jeszcze jedną szansę i po odkręceniu słoja doszły do moich zmysłów wszystkie obiecane wcześniej słodkie smaki i zapachy.
Może i Twoje płatki powinny trochę dojrzeć? Na pewno to in nie zaszkodzi.
Szkoda mi było tych paru złotych i dorodnych płatków, więc przełożyłem je do słoja i zapomniałem na cztery miesiące. Po tym czasie postanowiłem dać BBF jeszcze jedną szansę i po odkręceniu słoja doszły do moich zmysłów wszystkie obiecane wcześniej słodkie smaki i zapachy.
Może i Twoje płatki powinny trochę dojrzeć? Na pewno to in nie zaszkodzi.
BBF którego też kupiłem nawet nie otworzyłem zniechęcony niepowodzeniem z FVF, narazie zwalam to na moje małe doświadczenie 

„Przez to ziele możemy podziwiać wspaniałe dzieła Boga, który sprawia, że rzeczy są dziwne, wspaniałe, niezrozumiałe i cudowne dla ludzkiego osądu”
Witam zacne grono po okresie długiej niebytności na forum (pod innym nickiem).
Pozwolę sobie odświeżyć temat i zapytać po jakim mniej więcej czasie od rozpoczęcia fajczarskiej kariery Szanowni Koledzy zaczęli smakować tytoń?
Ja wyciągnąłem z czeluści biurka moje dwie fajeczki, które czekały tam na lepsze czasy, nabyłem 7 Seas i SG Perfection i pali się owszem sucho, owszem chłodno, ale bez konkretnych smaków. Popalam sobie już któryś raz i nic. Fajki oczywiście opalone, w miarę możliwości zgodnie ze sztuką.
Pozwolę sobie odświeżyć temat i zapytać po jakim mniej więcej czasie od rozpoczęcia fajczarskiej kariery Szanowni Koledzy zaczęli smakować tytoń?
Ja wyciągnąłem z czeluści biurka moje dwie fajeczki, które czekały tam na lepsze czasy, nabyłem 7 Seas i SG Perfection i pali się owszem sucho, owszem chłodno, ale bez konkretnych smaków. Popalam sobie już któryś raz i nic. Fajki oczywiście opalone, w miarę możliwości zgodnie ze sztuką.
Hmmm...to zrób sobie kilku-kilkunastodniową przerwę i zapal ponownie. Jeżeli po kilku takich eksperymentach FVF nadal nie będzie Ci smakował - to widocznie nie "twój" smak...zdarza się...Thesary pisze:No tak ale flake do McBarena, też Va mi bardzo smakuje, a FVF już nie....
Zmieniaj w tym czasie fajki , sposób rozkruszania ,suszenia i nabicia . Technikę palenia też.Może trafisz...
Możesz podjąć następną próbę za , powiedzmy pół roku i wtedy pewnie przekonasz się czy to tytoń dla Ciebie , czy nie...
Oczywiście , to tylko moje zdanie...
Pozdrawiam
Krzysztof
KKF Poznań-----------------
A może na siłę nie smakować? FVF i Va no 1 jakoś najlepiej smakują mi w wolnym czasie, przy książce i piwku. Gdy się zaczytam - nie myślę o fajce, tytoniu, prowadzeniu żaru i mam gdzieś to, że fajka czasem zgaśnie - po prostu bezwiednie wciągam dym. I wtedy czuję najlepszy smak.
Sam mogę sobie odpowiedzieć na to pytanie. A czynię to, gdyby zabłąkał się tutaj jakiś inny nowicjusz z podobnym do mojego problemu. Otóż do tej pory nie wiedziałem jak pali się NAPRAWDĘ chłodno i sucho, czy też miałem o tym złe pojęcie. Z godnym podziwu uparciem paliłem zawsze tytoń zbyt wilgotny i mocno ubity. W desperacji dogrzebałem się na fajkanecie do paru zaleceń. Przede mną otworzyly Niebo. Gdybym miał sobie coś wytatuować, byłyby to owe zasady.Forsiuc pisze:Witam zacne grono po okresie długiej niebytności na forum (pod innym nickiem).
http://www.fajka.net.pl/krotkie-pytania ... -wirginio/
nie wiem, czy mogę wtrącić swoje trzy grosze na temat smakowania tytoniu, jednak podzielę się tym co zauważyłem. Otóż pierwszy raz udało mi się opalić nową fajkę tytoniem jej dedykowanym - DaVinci oraz Timm No Name - w obu przypadkach wyczuwam znacznie bardziej ... nie pociągającą, ale wciągającą słodycz. Jednak należałoby podkreślić, że na "poważnie" rozpocząłem palić fajkę jakieś 2 miesiące temu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
..mam kilka fajeczek ( szt. -6) , bywało bardzo różnie z paleniem , ale dzisiaj wydaje mi się ,że zaskoczyłem i ..... teraz boję się sięgnąć po kolejną? Fajkę palę ( na przemian z papierosami) od września 2010r. Jeśli chodzi o tytonie to głównie Amphora , niektóre Alsbo i sporadycznie Mixture Mc. Barren .. normalnie jestem podekscytowany 

To jeszcze moje 3 grosze.
FVF jakoś mi nie smakuje, a Va no 1 jest super. Widać kwestia gustu, albo jeszcze wtedy nie dojrzałem do FVF. Na razie czeka w słoiczku. Sam's Flake też mi bardzo smakuje.
Jeśli chodzi o popijanie to proponuję jeszcze: sok grapefruitowy, ale prawdziwy, z żółtych, a nie czerwonych, najlepiej trochę z wodą, herbata z mięty pieprzowej lub trochę rozcieńczony sok z jabłek (generalnie soki z kartonów są za słodkie) z miętą (lub kilka kropel kropel miętowych) lub z cytryną.
Mi smakuje
FVF jakoś mi nie smakuje, a Va no 1 jest super. Widać kwestia gustu, albo jeszcze wtedy nie dojrzałem do FVF. Na razie czeka w słoiczku. Sam's Flake też mi bardzo smakuje.
Jeśli chodzi o popijanie to proponuję jeszcze: sok grapefruitowy, ale prawdziwy, z żółtych, a nie czerwonych, najlepiej trochę z wodą, herbata z mięty pieprzowej lub trochę rozcieńczony sok z jabłek (generalnie soki z kartonów są za słodkie) z miętą (lub kilka kropel kropel miętowych) lub z cytryną.
Mi smakuje

A mnie zastanawia różnica między poważnym i niepoważnym paleniemnUmer pisze:nie wiem, czy mogę wtrącić swoje trzy grosze na temat smakowania tytoniu, jednak podzielę się tym co zauważyłem. Otóż pierwszy raz udało mi się opalić nową fajkę tytoniem jej dedykowanym - DaVinci oraz Timm No Name - w obu przypadkach wyczuwam znacznie bardziej ... nie pociągającą, ale wciągającą słodycz. Jednak należałoby podkreślić, że na "poważnie" rozpocząłem palić fajkę jakieś 2 miesiące temu.
Pozdrawiam
Romek

Mnie się nie udało prawidłowo opalić żadnej z posiadanych fajek, ale nad tym pracuję:)
„Przez to ziele możemy podziwiać wspaniałe dzieła Boga, który sprawia, że rzeczy są dziwne, wspaniałe, niezrozumiałe i cudowne dla ludzkiego osądu”
Za poważne palenie fajki uważam .... no właśnie. Wcześniej paliłem papierosy, a przez 16 lat doraźnie tylko fajkę. Teraz palę głównie fajkę a doraźnie papierosy. Wypalając około 9 fajek dziennie traktuję takie popalanie bardziej poważnymThesary pisze:A mnie zastanawia różnica między poważnym i niepoważnym paleniemnUmer pisze:nie wiem, czy mogę wtrącić swoje trzy grosze na temat smakowania tytoniu, jednak podzielę się tym co zauważyłem. Otóż pierwszy raz udało mi się opalić nową fajkę tytoniem jej dedykowanym - DaVinci oraz Timm No Name - w obu przypadkach wyczuwam znacznie bardziej ... nie pociągającą, ale wciągającą słodycz. Jednak należałoby podkreślić, że na "poważnie" rozpocząłem palić fajkę jakieś 2 miesiące temu.
Pozdrawiam
Romek.
Mnie się nie udało prawidłowo opalić żadnej z posiadanych fajek, ale nad tym pracuję:)

-
- Fajczarz Weteran
Prawdę powiedziawszy - powoli doprowadzasz się do bankructwanUmer pisze:Za poważne palenie fajki uważam .... no właśnie. Wcześniej paliłem papierosy, a przez 16 lat doraźnie tylko fajkę. Teraz palę głównie fajkę a doraźnie papierosy. Wypalając około 9 fajek dziennie traktuję takie popalanie bardziej poważnymThesary pisze:A mnie zastanawia różnica między poważnym i niepoważnym paleniemnUmer pisze:nie wiem, czy mogę wtrącić swoje trzy grosze na temat smakowania tytoniu, jednak podzielę się tym co zauważyłem. Otóż pierwszy raz udało mi się opalić nową fajkę tytoniem jej dedykowanym - DaVinci oraz Timm No Name - w obu przypadkach wyczuwam znacznie bardziej ... nie pociągającą, ale wciągającą słodycz. Jednak należałoby podkreślić, że na "poważnie" rozpocząłem palić fajkę jakieś 2 miesiące temu.
Pozdrawiam
Romek.

gg 1986482
"Lepiej mało dobrego, niż dużo złego"
"Lepiej mało dobrego, niż dużo złego"
To palisz więcej niż ja tygodniowo 

-
- Fajczarz
Bywały miesiące gdzie mniej paliłem 

Panowie - nie nabijam jednak fajki do pełna