Rattray's Old Gowrie
Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy tytoniowi
- Klaudiusz
- Fajczarz Weteran
Re: Rattray's Old Gowrie
Tegoż nie paliłem, ale weź się drogi Elvisie w garść, odrestauruj wreszcie te pięćdziesiąt fajek i przeznacz jedną pod Old Gowrie 

-
- Fajczarz
Witaj,
nie dopatrzyłem się (dowąchałem,dosmakowałem) ani grama Pq.
MSZ:OldGowrie
bliżej mu do: HalOtheWynd
niż do FullVirginiaFlake
Choć mocą przewyższa nieznacznie w.w.
Z wyborem fajki nie będziesz miał żadnego kłopotu, równie dobrze może być po Va+Pq i nic się nie stanie, może wtedy da się wyczuć Pq
nie dopatrzyłem się (dowąchałem,dosmakowałem) ani grama Pq.
MSZ:OldGowrie
bliżej mu do: HalOtheWynd
niż do FullVirginiaFlake
Choć mocą przewyższa nieznacznie w.w.
Z wyborem fajki nie będziesz miał żadnego kłopotu, równie dobrze może być po Va+Pq i nic się nie stanie, może wtedy da się wyczuć Pq

Pozdrawiam,
Hilson
Hilson
dziekuje hilsonie za tsz. jako periqu'y virginiarz zdaniem swym (oczywiscie skromnym bo skromnosc dziewczynki ozdoba:-)) ulatwiles moja (rownie skromna) decyzje:-)
Pozdrawiam serdecznie:-)
Pozdrawiam serdecznie:-)
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
zapalilem wreszcie rzeczony. zanim jednak znalazl sie w fajeczce to pierwsze uderzenie w nozdrza, zaraz po otwarciu puszeczki... cudowna slodyczy! przywoluje z pamieci zapach weesex'a brigade, ktory jednak przebija. pszczolki zaczely sie krecic kolo puszeczki:-)
pali sie bezobslugowo, bardzo dobra va. wrazenia tak jak napisal hilson, jesli chciec porownac. choc ze slodycza to bardziej bym z kendal plugiem porownywal niz z fvf. co do mocy to nie jest tez tak od razu wyczuwalna jak w fvf ale w sumie w glowe troszke kopie:-). wyglada na to, ze puszka jest pierwsza jednak nie ostatnia...
pozdrawiam:-)
pali sie bezobslugowo, bardzo dobra va. wrazenia tak jak napisal hilson, jesli chciec porownac. choc ze slodycza to bardziej bym z kendal plugiem porownywal niz z fvf. co do mocy to nie jest tez tak od razu wyczuwalna jak w fvf ale w sumie w glowe troszke kopie:-). wyglada na to, ze puszka jest pierwsza jednak nie ostatnia...
pozdrawiam:-)
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
- Rheged
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Skopiuję sam siebie z Mostexu, bo tam napisałem to, co chciałem rzec o Old Gowrie:
Przy pierwszym paleniu nieodgadniony, choć kuszący. Przy drugim lepszy jakościowo. Potem jest coraz smaczniej - mocny, ale delikatny, pali się elegancko, do szarego popiołu. Idealnie orzeźwiający, nastrojowy. Znakomicie komponuje się ze złocistymi napojami pełnymi bąbelków! Zapach zdecydowanie lekki, polepszający atmosferę. W puszce lekko wilgotny, należy podsuszyć przed paleniem. Gwarancja dobrego, wolnego palenia. Również niezły dla początkujących w Virginii.
Generalnie - podeszło i to jak! A z każdym następnym paleniem coraaaaz leeeepieeej
Przy pierwszym paleniu nieodgadniony, choć kuszący. Przy drugim lepszy jakościowo. Potem jest coraz smaczniej - mocny, ale delikatny, pali się elegancko, do szarego popiołu. Idealnie orzeźwiający, nastrojowy. Znakomicie komponuje się ze złocistymi napojami pełnymi bąbelków! Zapach zdecydowanie lekki, polepszający atmosferę. W puszce lekko wilgotny, należy podsuszyć przed paleniem. Gwarancja dobrego, wolnego palenia. Również niezły dla początkujących w Virginii.
Generalnie - podeszło i to jak! A z każdym następnym paleniem coraaaaz leeeepieeej

Pipe of the rising sun
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Tytoń faktycznie dobry. Na pewno ciekawszy niż Hall O the wynd( który podobno jest najlepszy z trójki OG, MF i HOtW). Jednakże moje spostrzeżenie może być mylące gdyż ostatnie fajki HOtW były dla mnie istną drogą przez mękę z powodu monotonności w smaku, przez ostatni czas paliłem praktycznie tylko ten tytoń. Old Gowrie jest na pewno nie taki jednowymiarowy w smaku i odrobinę mocniejszy. Z pewnością polecam.
Proszę pana, ja się nigdy nie spóźniam! Nawet jeżeli przychodzę trochę później, to mam widać ku temu poważne powody.
Śmiechowe
gg:9087227
Śmiechowe
gg:9087227
- Rheged
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
A ja coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Old Gowrie jest bardzo zacny. Jest spokojny, bez nagłych zrywów smaku, ale i bez niżów, z równowagą dawkuje smak. Ale ta moc wielką jest. Mistrz Jedi! 

Pipe of the rising sun
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
- freemason
- Fajczarz Weteran
W 100% zgadzam się z opinią Rhegeda. Taka virginiowa virginia. Czyściocha bez dodatkowych posmaków. Świetny tytoń, choć przyznam, że wolę fvf.Rheged pisze:...Przy pierwszym paleniu nieodgadniony, choć kuszący. Przy drugim lepszy jakościowo. Potem jest coraz smaczniej - mocny, ale delikatny, pali się elegancko, do szarego popiołu. Idealnie orzeźwiający, nastrojowy...
Śmieszne, bo jak pierwszy raz powąchałem ten tytoń to poczułem wyraźnie zapach pierogów z jagodami i śmietaną

A ja właśnie odwrotnie. OG jest dla mnie słodszy i bardziej owocowy (posmak i zapach figi wg. mnie) od FVF, poza tym łatwiej mi się go pali. Z drugiej strony z FVF mam związane średnio ciekawe wspomnienia fajkowych początków - pierwszy flake, pierwsze opalanie, pierwszy nie-aromat, więc może nie jestem do końca obiektywnyfreemason pisze:przyznam, że wolę fvf.

- Rheged
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Dopaliwszy puszeczkę dzisiaj. I potwierdzam swoją opinię - tytoń jest przezacny! Miałem krótki epizod z Celtic Talisman, chciałem sobie przypomnieć aromaty. Never again - Old Gowrie jest syty, smaczny i nieodgadniony (zawsze jakaś inna nuta w tle). Czuję, że zostanie moim codziennym tytoniem, spróbuję jeszcze tylko Hal O'The Wynd dla porównania. Poza tym jeszcze jedna zaleta Old Gowrie - w moim mniemaniu najważniejsza - relaksuje jak żaden inny tytoń, choć też nieco wymaga umiejętności. Ot, złoty środek tytoniowy - dać się wykazać fajczarzowi i jeszcze smakować!
Żeby nie było za słodko - lubi przygasać przy końcu. Jednak nie jest to coś, co w moim mniemaniu go dyskwalifikuje.
Żeby nie było za słodko - lubi przygasać przy końcu. Jednak nie jest to coś, co w moim mniemaniu go dyskwalifikuje.
Pipe of the rising sun
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Owszem smaczny tytoń, jednak jak dla mnie za mocny. Są inne smaczne tytonie, smaczne także , ale słabsze.
Dlatego , pomimo faktu, że tytoń godny , nie kupię go więcej, bo jest to produkt dla prawdziwych twardzieli, do których się nie zaliczam.
Dlatego , pomimo faktu, że tytoń godny , nie kupię go więcej, bo jest to produkt dla prawdziwych twardzieli, do których się nie zaliczam.
A ja pozdrawiam serdecznie
jarrro
jarrro
-
- Początkujący
Otworzyłem dzisiaj puszeczkę tytułowego tytoniu, po rozdrobnieniu i delikatnym podsuszeniu powędrował do mojej niedawno odrestaurowanej JEANTET RUBIN.
Powiem krótko -PYSZNY JEST
Jak na pierwsze palenie mile mnie zaskoczył, mam nadzieję, że z każdym następnym będzie już tylko lepiej a jak nie, to i tak chyba na stałe u mnie zagości
Już nie mogę się doczekać kolejnego
Powiem krótko -PYSZNY JEST

Jak na pierwsze palenie mile mnie zaskoczył, mam nadzieję, że z każdym następnym będzie już tylko lepiej a jak nie, to i tak chyba na stałe u mnie zagości

Już nie mogę się doczekać kolejnego

"Najmilszą rzeczą przy kupowaniu idealnej fajki jest to, że jedna nie wystarczy"
- vlasij
- Fajczarz Weteran
Moja druga Va w życiu. Miałem przyjemność posmakować tytoniu październiku. Bardzo miłe wspomnienia. Teraz co prawdę wydaję na inne tytonie ale na pewno wrócę do Old Growie.
Pozdrawiam serdecznie!
- emcebob
- Pykacz
- Kontakt:
Świetnie się pali, chłodno, sucho i zupełnie bezobsługowo. Jak dla mnie świetny tytoń do samochodu.
- Rheged
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Albo nawet i na Harleya!
Czyli po raz kolejny ja o Old Gowrie, tym razem na nutę publicystyczną.
Czyli po raz kolejny ja o Old Gowrie, tym razem na nutę publicystyczną.
Pipe of the rising sun
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe
Sympathy for the pipe
Pipe of the storm
Born to be pipe