Delikatny, najsłabszy tytoń na początek
Moderator: Moderatorzy
Delikatny, najsłabszy tytoń na początek
Witam,
Jaki polecicie mi najsłabszy, z małą zawartością nikotyny tytoń. Tylko coś dobrego i sprawdzonego. Rozpoczynam swoją przygodę z fajką, nigdy wcześniej nie paliłem (nawet papierosów) i nie chciałbym się zrazić na samym początku ("ale to strasznie gryzie i szczypie!").
Jaki polecicie mi najsłabszy, z małą zawartością nikotyny tytoń. Tylko coś dobrego i sprawdzonego. Rozpoczynam swoją przygodę z fajką, nigdy wcześniej nie paliłem (nawet papierosów) i nie chciałbym się zrazić na samym początku ("ale to strasznie gryzie i szczypie!").
Re: Delikatny, najsłabszy tytoń na początek
zanim Cię zlinczują
proponuję rozpocząć swoją przygodę od przedstawienia się oraz wyszukania w potrzebnej frazy w prawym górnym rogu ekranu czyli skorzystaniu z opcji SZUKAJ
co do tytoniu to powiem tyle trzeba palić palić i jeszcze raz palić różne różności. no bo niby skąd masz wiedzieć co lubisz jak nie palisz.
moja droga cały czas początkującego palacza to:
Malthouse >Holmer Knudsen's>Patriot Flake>Peterson Luxury Blend>Peterson Old Dublin>Virginia Mysore> teraz nabyłem Squadron Leader
jak zapewne zauważysz jest tu mydło i powidło
ale ja tez nie paliłem nigdy papierosów tylko cygara i nie ukrywam że trzeba palić aby wiedzieć co się lubi
Dla mnie fajka jest przygodą i przyjemnością nie nałogiem (jeszcze)
*/ podkreślone są moimi faworytami

proponuję rozpocząć swoją przygodę od przedstawienia się oraz wyszukania w potrzebnej frazy w prawym górnym rogu ekranu czyli skorzystaniu z opcji SZUKAJ
co do tytoniu to powiem tyle trzeba palić palić i jeszcze raz palić różne różności. no bo niby skąd masz wiedzieć co lubisz jak nie palisz.
moja droga cały czas początkującego palacza to:
Malthouse >Holmer Knudsen's>Patriot Flake>Peterson Luxury Blend>Peterson Old Dublin>Virginia Mysore> teraz nabyłem Squadron Leader
jak zapewne zauważysz jest tu mydło i powidło

Dla mnie fajka jest przygodą i przyjemnością nie nałogiem (jeszcze)
*/ podkreślone są moimi faworytami
pozdrawiam
Lkulos
Lkulos
Najsłabsze (mocą) jakie paliłem to chyba Timm No Name, MB 7 Seas i Virginia Mysore.
Z tych słabych j.w. na początek wybrałbym TNN (bo nie gryzie, słodki i najłatwiejszy z nich w obsłudze - samopał). Byłem przeziębiony, drapało w gardle - nawet wtedy TNN nie sponiewierał gardła.
Z tych słabych j.w. na początek wybrałbym TNN (bo nie gryzie, słodki i najłatwiejszy z nich w obsłudze - samopał). Byłem przeziębiony, drapało w gardle - nawet wtedy TNN nie sponiewierał gardła.
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Może niech autor jeszcze doprecyzuje, czy tytoń ma być tytoniowy, czy kadzidlany?
Uprasza się o nie zwracanie uwagi na tytuł i ilość gwiazdek pod moim nickiem
Lubie jak ktoś zapyta ogólnikowo o tytoń i prosi o podanie nazwy to zaraz reszta użytkowników poda po kilka nazw tytoniów w skutek czego nasz kolega ,dostaje propozycje na około 20/30 tytoni i bądź tu mądrym...w tym przypadku jak dla mnie zbyt duża wiedza może być przyczyną braku wiedzy.
Żeby nie było że spamuję Peterson Old Dublin.
Żeby nie było że spamuję Peterson Old Dublin.
-
- Fajczarz Weteran
Lepszy dobry człowiek niż najlepsza wyszukiwarka (chyba powinno się to znaleźć na banerze naszego forum, hę)
Nieodmiennie polecam duecik dzięki, któremu napięcie powierzchniowe puściło a otchłań wessała:
Fajka Missouri Merschshaum + tytoń Old Gowrie.
Nabijaj do połowy.
Witamy .

Nieodmiennie polecam duecik dzięki, któremu napięcie powierzchniowe puściło a otchłań wessała:
Fajka Missouri Merschshaum + tytoń Old Gowrie.
Nabijaj do połowy.
Witamy .
Michał jestem. Jak już nadmieniłem dopiero zaczynam swoją przygodę z fajką. I wcale nie skłoniło mnie do tego uzależnienie od tytoniu, lecz swoista ciekawość, jak to jest palić fajkę. Dziwnie pociąga mnie wyobrażenie samego siebie zasiadającego wieczorem na kanapie z książką w ręku i pykanie z fajki swojego ulubionego tytoniu. Dochodzi jeszcze do tego ten charakterystyczny zapach, który będzie unosił się w mieszkaniu. Tak to sobie przynajmniej na razie wyobrażam.lkulos pisze:proponuję rozpocząć swoją przygodę od przedstawienia się
Nie pierwszy raz korzystam z forum. Zacząłem właśnie od tego krokulkulos pisze:oraz wyszukania w potrzebnej frazy w prawym górnym rogu ekranu czyli skorzystaniu z opcji SZUKAJ

Nie wiem, czy dobrze odbieram Twoje słowa. Nie poznałem jeszcze tych określeń. Ma to być tytoń zawierający nikotynę, aromatyzowany. Nie chcę czegoś tytoniowo-podobnego .Alan pisze:Może niech autor jeszcze doprecyzuje, czy tytoń ma być tytoniowy, czy kadzidlany?
Fajkę już wybrałem. Worobiec 98. Ale za tytoń dziękuje.golf czarny pisze:Fajka Missouri Merschshaum + tytoń Old Gowrie.
Dziękuje za liczne odpowiedzi. Chyba najtrafniej określił to lkulos "trzeba palić palić i jeszcze raz palić różne różności. no bo niby skąd masz wiedzieć co lubisz jak nie palisz." I od tego właśnie zacznę. Pozdrawiam.
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
No to ma zawierać nikotynę czy nie? Bo w temacie piszesz o najsłabszym, a takie "zerówki" się zdarzają. Ale skoro ma być aromat i wciąż tytoniowy, nie tytoniopodobny, to:mcichocki pisze:[Ma to być tytoń zawierający nikotynę, aromatyzowany. Nie chcę czegoś tytoniowo-podobnego .
- Dan Tobacco Tordenskjold Virginia Slices (moć średnia w dolnych partiach)
- Samuel Gawith Grousemoor (bardzo specyficzny, zalecam poczytanie recenzji na forum, fajkanecie czy tobaccoreviews. Moc słaba)
- Samuel Gawith Fire Dance Flake (ciut mocniejszy od poprzedniego)
- Samuel Gawith Kendal Cream Flake (średni)
- Peterson University Flake (średni w górnych partiach)
Alan pisze: - Samuel Gawith Grousemoor (bardzo specyficzny, zalecam poczytanie recenzji na forum, fajkanecie czy tobaccoreviews. Moc słaba)
A pod tymi sie nie podpisze. Firedance moim zdaniem to zbyt intensywny aromat jak na poczatek przygody, zrazic sie kolega moze. Kendal Cream dziwny jak dla mnie, a PUF - moim zdaniem - zdecydowanie za mocny. A nie chcemy nikogo zabic przeciezAlan pisze: Pod tym sie podpisze. On specyficzny, ale moc srednia wiec nie powinna zrazic. A i specyfika zapachu powinna zainteresowac. Ze smakiem roznie - ja bardzo lubie, ale sa tacy, co nienawidza.
- Samuel Gawith Fire Dance Flake (ciut mocniejszy od poprzedniego)
- Samuel Gawith Kendal Cream Flake (średni)
- Peterson University Flake (średni w górnych partiach)

Jesli chodzi o pytanie postawione na poczatku watku: czegos beznikotynowego nie ma sensu palic, jak juz to cos z niewielka/srednia iloscia nikotyny. Jakis mega zakreconych aromatow bym tez nie polecal, coby nie zamazac obrazu smaku prawdziwego tytoniu.
Albo ktorys z naturalnych Petersonow - np. Irish Oak, albo ktorys z Gawithow: Golden Glow (czysta Va, wiec moze byc ciut trudniejszy w paleniu), St James Flake, Skiff Mixture, Squadron Leader (dwie ostatnie to Latakie).
-
- Fajczarz Weteran
- Kontakt:
Jest sens...carlospp pisze:Jesli chodzi o pytanie postawione na poczatku watku: czegos beznikotynowego nie ma sensu palic
...a powyższy jest dobrym tego przykładem. Latakii tam jest niewiele, głównie to łatwopalne orientale, a więc dodatkowo aromatyczne. To mogę polecić.carlospp pisze:...Skiff Mixture...
Skoro ma być aromatyzowany i mieć nikotynę - to SG Kendall Cream. Ja w nim czuję drewno, orzechy, kakao i mydło - dokładnie w tej kolejności. No i nikotyny trochę ma
A mocno pociągnięty papierosem zaleci